Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Just leave your valid email address below.
Email We won't share your address with anybody else.

Vandtilvænning og babysvømning

Vandtilvænning, motorik og forælder-barn connection

Babysvømning er en helt unik babyaktivitet, der styrker 3 vigtige områder: vandtilvænningen, motorikken og jeres forælder-barn connection.

Til baby- og småbørnssvømning, hvor du er med i vandet, får du hos Svømmelæreren undervisning i at formidle vandglæden til dit barn. Du lærer at styrer så vidt muligt udenom dårlige oplevelser og direkte til en glad vandhund fuld af selvtillid. I lærer hinanden at kende, mens I lærer at tackle vandet, hvilket giver gode erfaringer til fri afbenyttelse i andre dele af livet. Vandet er som livet på samme tid farefuldt og fyldt med glæder og muligheder.

Et familiefællesskab omkring vandaktiviteter kan vare ved hele livet. Og det er til baby og småbørnssvømning, at hele grundlaget bliver lagt.

VANDTILVÆNNING    

Hjemme

Et godt og sundt forhold til vandet bør grundlægges så tidligt i livet som muligt. Det starter i badekarret og under bruseren med rolig plasken, pludren, sprøjt og leg.

Al vandtilvænning bør foregår med udgangspunkt i glæde og nysgerrighed. Tvang og magtkampe skal så vidt muligt undgås. Skab tid og rum til fornøjelse og glæde og husk at dit barn spejler sine følelser i dit ansigtsudtryk og tonefald.

Gode ritualer omkring badningen kan inkludere en vandkande og en badesang. Vandkanden skal vænne barnet til bruseren og lyden af rislende vand og kan også forberede til dyk i svømmehallen. Sangen skal sætte glade minder i gang og kan også bruges i svømmehallen efterfølgende. Vi anbefaler en sød og rolig melodi som ”Se min kjole” eller lignende. Leg gerne med teksten, så den bliver mere vedkommende eller nyn melodien.

Man må aldrig overrumple barnet, men bør altid forberede præcist inden man tager dets hoved under bruseren. Brug et bestemt clue hver gang. Sig f.eks. roligt: Klar til at bruse 1-2-3 så bruser viiii.

 

I svømmehallen

Svømning er en færdighed alle bør lære på linje med at kunne kravle, gå og cykle – ikke mindst for sikkerhedens skyld. Jo tidligere man kommer i gang, des nemmere bliver det.

Vandtilvænningen i de tidlige år kan man i et vist omfang stå for selv. Man skal dog kende nogle grundregler for succesrig vandtilvænning og have en realistisk fornemmelse af hvilken rækkefølge, man kan præsentere udfordringerne. Det giver ikke nødvendigvis sig selv, men man kommer langt med sund fornuft og måske et introduktionstime eller to hos Svømmelæreren.

Selve svømmeindlæringen skal man ikke overlade til tilfældighederne. Svømning er et tillært bevægelsesmønster og det større barn (i skolealderen) opfinder nemt sin egen svømmestil, som ikke nødvendigvis er særlig hensigtsmæssig og som kan være svær at pille ud af barnet senere.

Man bør grundlægge nogle gode svømmehalsvaner tidligt i familiens tilblivelse. Lad svømningen være en naturlig og glædelig del af familiens ugentlige rytme med alt, hvad det indebærer af ritualer og pakkenelliker for ikke at tale om den behagelige træthed og ro, der indfinder sig efter en god svømmetur.

Gå til babysvømning og lær en fornuftig fremgangsmåde, der sikrer succesoplevelser for dig og dit barn eller tage en introtime sammen med mødregruppen og støt dig op af Svømmelærerens grundpiller for vandtilvænning og svømmeundervisning:

Balance, vejrtrækning, fokus og succesoplevelser. Lær mere på www.svømmelæreren.dk.

Dyk

At få hovedet under vandet er en naturlig del af afvaskning, badning og svømning. I en ulykkessituation er det vigtigt at man ikke går i panik bare fordi man får hovedet under vandet. Derfor er dyk også en del af babysvømningen. Ligesom med bruseren må man aldrig overrumple barnet og skal altid læse barnets grænser omhyggeligt. Man må ikke lade sig rive med og overdrive dykningen selvom det er sjovt og fascinerende. Pas på at du ikke udvikler for store ambitioner på dit barns vegne.

Ligesom ”dyk” under bruseren skal barnet forberedes præcist og ensartet hver gang. Det er en god idé at have en instruktør med på sidelinjen første gang.

 

MOTORIK

“Babysvømning stimulerer på en helt særlig måde de sanser, der er afgørende for den sansemotoriske udvikling: Muskel-ledsansen, ligevægtssansen, og følesansen. Vandet skaber en ramme, hvor barnet kan opleve større bevægefrihed og få nye bevægeerfaringer.

Der findes et hav af motorisk stimulerende lege og aktiviteter på land; blot det at få lov at ligge på maven og “kæmpe lidt mod gulvet” er guf i forhold til de ovennævnte sanser.

Det der set med motoriske briller gør babysvømning til noget særligt lækkert “sanseguf ” er selve vandet. Vandets egenskab til både at: omslutte, støtte og give modstand adskiller sig fra de omgivelser barnet ellers kender fra verden; hvor luften omslutter og underlaget støtter. Blot det at opholde sig i vandet, giver derfor sanserne helt andre inputs at arbejde med.

Vandet støtter på en blidere og mere fleksibel måde end for eksempel gulvet og sengen. Friheden til rotere, vende og dreje sig er derfor større og barnet vil opleve mere selvstændig bevægefrihed.

Modstanden i vandet er større end den luften normalt giver. Selv en lille bevægelse i vandet vil derfor give input til sanserne og give barnet nye bevægeerfaringer. ”

Fysioterapeut og svømmelærer hos Svømmelæreren Camilla Skovgaard Schmidt

 

FORÆLDER-BARN connection

Babysvømning skaber et unikt rum, hvor forælder og barn er i øjenhøjde med hinanden. Vandglæde og fascinationen af vandet er fælles for alle aldersgrupper. Rislen, pjasken, sprøjten, klukken. Vægtløsheden, vandmodstanden, når man griber i vandet og vandets behagelige omslutning af hele kroppen. I vandet har forælder og barn en fælles sanselig oplevelse, som man ikke behøver ord for at kommunikere om. Dit og barnets ansigtsudtryk siger det hele. Dem, der har haft sin baby med i vandet og slappede af i situationen ved hvilken særlig forbindelse vandet skaber mellem barn og forælder.

Det er ubeskriveligt og næsten den allerstørste fordel ved at dyrke babysvømning.

 

Svømmelærer og indehaver af Svømmelæreren.dk, Ditte Berdiin Rosenkrantz-Theil